המוח האנושי הוא פלא של הטבע, תוצר של מיליוני שנות אבולוציה שעיצבו אותו להיות כלי יעיל ומסתגל להתמודדות עם אתגרי החיים. אך האבולוציה של המוח אינה מתרחשת רק ברמה הגנטית, דרך השינויים בדנ"א שעוברים מדור לדור. היא מתרחשת גם ברמה האפיגנטית - כלומר, דרך השינויים בביטוי הגנים ובתפקוד העצבי שמתרחשים במהלך חייו של כל אדם. למעשה, בכל רגע נתון, התודעה שלנו מושפעת הן מהמטען הגנטי שאיתו נולדנו, והן מהחוויות, הלמידה וההסתגלות שעברנו במהלך חיינו.
אחד הביטויים המרכזיים של האבולוציה האפיגנטית הוא היווצרותם של "רפלקסים תודעתיים" - מעגלים עצביים אוטומטיים שנוצרים בתגובה לגירויים חוזרים מהסביבה. בדומה לרפלקס הפיזיולוגי של משיכת היד מאש, הרפלקסים התודעתיים הם תגובות מהירות ולא מודעות לדפוסים מוכרים בסביבה הפנימית או החיצונית שלנו. לדוגמה, אדם שחווה בילדותו אלימות מצד דמות סמכותית, עשוי לפתח רפלקס תודעתי של פחד או כעס בתגובה לתפיסה של איום מצד דמויות סמכות, גם כשהאיום אינו ממשי. או למשל, מתכנת מחשבים מנוסה עשוי לפתח רפלקס תודעתי של זיהוי דפוסי קוד ופתרון בעיות, שמופעל אוטומטית בכל פעם שהוא נתקל באתגר תכנותי.
אולם, המוח שלנו לא רק צובר רפלקסים תודעתיים קיימים, אלא גם מסוגל ללמוד, לשנות ולעדכן אותם במהלך החיים. מנקודת מבט חישובית, אפשר לראות הקבלה בין האופן בו המוח האנושי לומד לבין אלגוריתם הלמידה העמוקה "בק-פרופגיישן" (Back Propagation), המשמש ברשתות נוירונים מלאכותיות. עם זאת, חשוב לציין כי המנגנון המדויק של בק-פרופגיישן אינו מתרחש באופן זהה במוח הביולוגי.
בק-פרופגיישן הוא אלגוריתם למידה מונחית, שבו רשת נוירונים מלאכותית לומדת על ידי השוואת הפלט שהיא מפיקה לפלט הרצוי, ושימוש בהפרש ביניהם (השגיאה) כדי להתאים את המשקלים של הקשרים העצביים בין השכבות. התהליך מתחיל בשכבת הפלט ו"מתפשט לאחור" לכיוון שכבת הקלט, מכאן שמו. לאורך זמן ועם מספיק דוגמאות אימון, הרשת לומדת לייצר פלט קרוב יותר ויותר לפלט הרצוי, ובכך משפרת את הדיוק והביצועים שלה. חשוב לציין כי בבק-פרופגיישן יש בדרך כלל "מתכנת" חיצוני, שמגדיר את הארכיטקטורה של הרשת ואת פונקציית השגיאה שעל פיה היא לומדת.
לעומת זאת, המוח האנושי לומד ללא "מתכנת" חיצוני. הלמידה שלו מּונעת על ידי משוב מהסביבה. כאשר פעולה או התנהגות מסוימת מובילה לתוצאה לא רצויה, או כשהיא אינה מניבה את התגובה הצפויה מהסביבה, נוצר מעין "פער" בין המצב הקיים למצב הרצוי. פער זה יוצר תחושה של דיסוננס או חוסר הלימה, המשמשת כזרז לתהליך הלמידה.
המוח האנושי, מעצם טבעו, שואף לצמצם ולמזער דיסוננסים. לכן, בכל פעם שנתקל בפער כזה, הוא מנסה להתניע תהליך למידה מחודש, במטרה להגיע לתוצאה מספקת יותר ולקבל משוב חיובי. התהליך הזה אולי אינו יעיל או מדויק כמו בק-פרופגיישן במכונות, אך לאורך זמן ועם חזרות מספקות, הוא מוביל בסופו של דבר ליצירת דפוסי התנהגות ותגובה מדויקים יותר, המותאמים טוב יותר לדרישות הסביבה.
דפוסים אלו, ברגע שהם מתגבשים ומתייצבים, הופכים למעשה ל"רפלקסים" חדשים - מעגלים עצביים אוטומטיים ויעילים המאפשרים תגובה מהירה ומדויקת לגירויים רלוונטיים. ככל שהרפלקסים הללו עוברים יותר חזרות ושכלולים, כך הם הופכים מדויקים ומותאמים יותר, ובכך מאפשרים רמה גבוהה יותר של "רזולוציה" והתמחות בתחום הספציפי.
במובן זה, תהליך הלמידה במוח האנושי, אף שהוא שונה מבק-פרופגיישן מבחינה מנגנונית, משרת מטרה דומה: צמצום הפער בין התוצאות הקיימות לתוצאות הרצויות, ויצירה הדרגתית של מודלים מנטליים מדויקים ויעילים יותר לניווט ופעולה בעולם. זהו תהליך מתמשך של התאמה עצמית, המאפשר לנו להסתגל לסביבות משתנות וללמוד מהניסיון שלנו בצורה גמישה ומתמדת. מה שמיוחד במוח האנושי הוא שתהליך זה מתרחש באופן אוטונומי וספונטני, ללא צורך ב"מתכנת" חיצוני שיגדיר את היעדים או את דרך הלמידה. המוח הוא מערכת שלומדת מתוך האינטראקציה הישירה שלה עם הסביבה, תוך כדי ניסוי וטעייה, ומנצלת את המשוב מהתוצאות כדי להתאים את עצמה.לדוגמה, אם ניקח את המקרה של הילד שפיתח רפלקס של פחד מדמויות סמכותיות. אם אותו אדם, כמבוגר, ייחשף למורים, מנהלים או יועצים אמפתיים ותומכים, שיספקו לו חוויות חיוביות וידגימו יחסים בריאים של אמון וכבוד הדדי - המוח שלו יוכל בהדרגה, דרך בק-פרופגיישן, "לעדכן" את הרפלקס הקיים. במקום הפחד האוטומטי, יתפתחו בהדרגה רפלקסים חדשים ומועילים יותר, כמו פתיחות, אמון או סקרנות כלפי דמויות סמכותיות. הרפלקס הישן לא ייעלם בהכרח, אך התגובה האוטומטית הדומיננטית תשתנה, והרפרטואר הרגשי והקוגניטיבי של האדם יתרחב.
דוגמה נוספת יכולה להיות אדם שמתחיל לתרגל מדיטציית מיינדפולנס. בהתחלה, הנטייה האוטומטית של מוחו בזמן המדיטציה עשויה להיות לנדוד במחשבות, לחשוב על העבר או העתיד, או להגיב ברגשות של שיפוטיות או תסכול כלפי החוויה. אך ככל שהאדם ממשיך בתרגול, ומכוון שוב ושוב את תשומת ליבו אל הרגע הנוכחי בסבלנות וקבלה - המוח עובר בהדרגה בק-פרופגיישן. עם כל "איטרציה" של התירגול, מתחזקים החיבורים העצביים שמאפשרים מיקוד, השהייה ברגע ותשומת לב פתוחה. בהדרגה, נוצרים רפלקסים תודעתיים חדשים, המגיבים לחוויה המדיטטיבית (ואולי גם לחוויות אחרות בחיים) ברוגע, בהירות וקבלה רבים יותר.
ההשלכות של הבנת התודעה כמעוצבת על ידי האבולוציה האפיגנטית הן עמוקות ומרחיקות לכת. מצד אחד, היא מזכירה לנו עד כמה אנחנו מעוצבים על ידי החוויות, ההרגלים והסביבה שלנו - בכל רגע נתון, מרבית הפעילות המוחית שלנו היא למעשה הפעלה אוטומטית של רפלקסים תודעתיים שנלמדו. במובן זה, אנו תמיד במידה מסוימת "תוצרים" של ההיסטוריה שלנו.
אך מצד שני, ההבנה הזו גם מדגישה את הפלסטיות והגמישות המדהימה של המוח. בזכות התהליכים, דמויי הבק-פרופגיישן המתמידים, אנחנו תמיד מסוגלים ללמוד, להשתנות ולהתפתח. גם הרפלקסים הישנים והעמוקים ביותר ניתנים לשינוי, אם נחשוף את עצמנו למשוב מתקן וחוויות מעצבות חדשות. וככל שמרחב הגירויים וההתנסויות שלנו מגוון ועשיר יותר, כך גם גדלה יכולתנו לפתח רפרטואר תודעתי רחב ומורכב יותר, המאפשר לנו להגיב במגוון דרכים גמישות ומותאמות.
יתר על כן, ההבנה הזו גם נותנת בידינו כוח ואחריות. מכיוון שבאופן בלתי נמנע, אנחנו תמיד מעורבים בעיצוב התודעה שלנו. כל בחירה שאנחנו עושים, כל סביבה שאנחנו מעצבים או בוחרים להיחשף אליה, כל התנהגות שאנחנו מתרגלים, בסופו של דבר קובעת מי אנחנו. במובן זה, האבולוציה האישית שלנו היא לא רק דבר שקורה לנו, אלא דבר שאנחנו עושים באופן אוטומטי כל יום ולאורך כל היום.
אם התפיסה שלנו כרובוטים, מסבירה לכם התנהגויות שונות שמפריעות לכם, חישבו עד כמה אני כמאמן מנטלי, שמבין את התהליכים ואת הדרך לעדכן את התודעה, כך שהעוצמה והאושר יהיו נוכחים.
מעניין?
צרו קשר
מראי מקום:
1. Hebb, D. O. (1949). The organization of behavior: A neuropsychological theory. New York: Wiley.
עמודים רלוונטיים: 60-78.
סיכום: בספר פורץ הדרך שלו, דונלד הב מתאר את התיאוריה שלו על הלמידה הניורולוגית. הוא מסביר כיצד תאי עצב שמופעלים יחד שוב ושוב יוצרים קשרים סינפטיים חזקים יותר - עיקרון המוכר כ"חוק הב". פרק זה מהווה בסיס חשוב להבנת האופן שבו רפלקסים תודעתיים נוצרים ומתחזקים דרך חוויה חוזרת.
2. Siegel, D. J. (2010). Mindsight: The new science of personal transformation. New York: Bantam.
עמודים רלוונטיים: 145-165.
סיכום: דניאל סיגל, פסיכיאטר ומחבר, טבע את המונח "מיינדסייט" לתיאור היכולת להתבונן פנימה ולהבחין בדפוסי המחשבה, הרגש וההתנהגות שלנו. בפרק זה, הוא מסביר כיצד מיינדסייט, דרך טכניקות כמו מדיטציה, יכול לאפשר לנו לשנות באופן אקטיבי את הדפוסים האוטומטיים שלנו ו"לאמן מחדש" את המוח. זהו תיאור נגיש של הדרך שבה בק-פרופגיישן יכול לפעול דרך חוויות מכוונות ופרקטיקות של קשב.
האתר נבנה ועוצב ע"י חברת קודנט בניית אתרים לעסקים | קידום אורגני