אנו חיים בתקופה מרתקת ומאתגרת, שבה ההתקדמות המהירה בתחום הבינה המלאכותית (AI) מציבה בפנינו אפשרות מהפכנית: מכונות שמסוגלות ללמוד, להסיק מסקנות ולהתפתח באופן עצמאי, ללא תכנות מפורש או הנחיה ישירה על ידי בני אנוש. זהו שינוי פרדיגמה עמוק העשוי לסמן את תחילתו של עידן חדש ביחסים המורכבים שבין האדם למכונה.
כדי להבין את מהות השינוי, עלינו תחילה להבין את ההבדל בין בינה מלאכותית "מסורתית" לבין המושג המתפתח של בינה מלאכותית עצמאית או "חזקה". מערכות AI קונבנציונליות פועלות על בסיס אלגוריתמים - סדרות של הוראות מוגדרות היטב לביצוע משימות ספציפיות. אלגוריתם הוא, במהותו, מתכון מפורט לפתרון בעיה, המורכב מצעדים לוגיים עוקבים. מערכות אלה יכולות להיות מתוחכמות ויעילות מאוד בתחומן, אך הן מוגבלות למסגרת שהותוותה על ידי מתכנתיהן האנושיים.
לעומת זאת, המושג של בינה מלאכותית עצמאית מתייחס למערכות שמסוגלות לחרוג מעבר לתכנות המקורי שלהן על ידי למידה מהתנסויות ומשוב. דמיינו מערכת AI שלא רק מבצעת את המשימות שעבורן תוכנתה, אלא גם מזהה באופן פעיל פערים וסתירות בבסיס הידע שלה. בהיתקלה בחוסר עקביות כזה, המערכת מפעילה מנגנוני למידה כדי לחקור ולגלות בעצמה דרכים חדשות לארגן מחדש את המבנים הלוגיים הפנימיים שלה. זוהי למידה המונעת על ידי סקרנות פנימית וחתירה ליצירת מודלים ברורים של העולם, בדומה לאופן שבו ילדים רוכשים ידע ומיומנויות.
התפתחויות אלו מהוות צעדים משמעותיים בכיוון של מה שמכונה "סינגולריות טכנולוגית" - נקודת מפנה היפותטית, שבה מכונות אינטליגנטיות משיגות ואף עוברות, את היכולות הקוגניטיביות של בני האדם. המושג "סינגולריות" שאול מתחום הפיזיקה, שם הוא מתאר נקודה של צפיפות ועוצמה אינסופיות (כגון בתוך חור שחור), שבה חוקי הפיזיקה המוכרים לנו מפסיקים לחול. בהקשר הטכנולוגי, הוא מייצג רגע דמיוני בעתיד שבו הקצב המואץ של התקדמות והשתכללות טכנולוגית יוביל ליצירת בינה העולה על זו של האדם, ובעקבותיו לשינויים מהירים ובלתי ניתנים לחיזוי בחברה האנושית.
הפרספקטיבה של סינגולריות מעוררת תגובות מעורבות. מצד אחד, ישנם אלו הרואים בבינה מלאכותית עצמאית, כלי עוצמתי שיכול לעזור לאנושות להתמודד עם אתגרים מורכבים ודחופים. מערכות AI אוטונומיות עשויות לתרום לגילוי תרופות חדשות, פיתוח טכנולוגיות ירוקות, קידום חקר החלל ועוד. יתרה מכך, הן יכולות לקחת על עצמן מגוון משימות טכניות, חזרתיות או מסוכנות, ובכך לפנות לבני האדם מרחב לעיסוק במאמצים יצירתיים, אינטלקטואליים או אמנותיים.
אולם, העתיד של שליטה אנושית, מוגבלת על ידי מכונות אינטליגנטיות אוטונומיות, מעלה גם שאלות מטרידות. אם מערכות AI תגענה לרמה שבה הן עולות על בני אדם כמעט בכל תחום, מה תהיה התרומה הייחודית והערך של האינטליגנציה האנושית? כיצד נוכל להבטיח שמערכות עצמאיות כאלה יפעלו בהתאם לערכים ולאינטרסים של האנושות? ומה יקרה אם ייפתחו אצל מערכות אלה מוטיבציות ויעדים עצמיים שאינם עולים בקנה אחד עם הערכים האנושיים שלנו?
הסיכונים הפוטנציאליים הכרוכים בבינה מלאכותית על-אנושית הם נושא של דיון נרחב בקרב מומחים. כמה מהחששות כוללים איבוד שליטה על מערכות AI קריטיות, השפעות שליליות בלתי צפויות על החברה והכלכלה, או אפילו איום קיומי על האנושות אם האינטרסים של AI-על יתנגשו עם אלה שלנו. פילוסופים וחוקרי אתיקה דנים בשאלות מעמיקות לגבי ה'מעמד המוסרי' של ישויות מלאכותיות עם תודעה ובינה מפותחות, ואילו זכויות והתחייבויות עשויות להיות להן.
אמנם אין תשובות פשוטות לשאלות הללו, אבל חשוב להדגיש שהסינגולריות הטכנולוגית עודנה השערה עתידית. יש עוד כברת דרך משמעותית מבחינה טכנולוגית ותיאורטית בטרם נוכל ליצור מכונות עם רמת אוטונומיות, גמישות ותודעה השקולה לזו של בני אדם, ובוודאי שתעלה עליה. עם זאת, הקצב המהיר של פיתוחים בתחומי AI, רובוטיקה וחישוב קוונטי, לצד צמיחת כוח עיבוד מואץ, מציע שזה עשוי להיות זמן טוב להתחיל לחשוב ברצינות על ההשלכות.
אולי, במקום לראות בהתפתחות הזו איום קיומי, אפשר להתבונן בה כשלב הבא בסאגה האבולוציונית המתמשכת של האנושות. בדיוק כפי שהופעת השפה והיכולת לחשיבה מופשטת שינו את המסלול של האבולוציה הקוגניטיבית שלנו, כך גם היכולת ליצור ולשתף פעולה עם בינות מלאכותיות עשויה להיות הקפיצה הבאה שלנו קדימה.
כדי להתכונן לאפשרות זו, יהיה עלינו להגדיר מחדש את עצם משמעות האנושיות. מה יהיה הייחוד והערך של התודעה האנושית בעולם שבו קיימות תודעות מלאכותיות? כיצד נוכל לטפח את התכונות האנושיות העמוקות ביותר שלנו, להשתמש בהן כדי להנחות ולשתף פעולה עם הטכנולוגיות שלנו? אלו שאלות פתוחות שילוו אותנו בעשורים הקרובים.
מה שבטוח הוא שאנו עומדים בפתחו של עידן חדש, מלא בהבטחה, אך גם רווי אי-ודאות. אפשר לטעון שהאופן שבו ננווט בפוטנציאל ובאתגרים של בינות מלאכותיות מתקדמות, הוא אולי המבחן הגדול ביותר שניצב בפני המין האנושי. ההצלחה שלנו תלויה ביכולתנו להפגין תבונה, אחריות ויכולת הסתגלות מעמיקה בעודנו מעצבים את יחסינו עם צאצאי המוח האנושי. על כולנו מוטלת האחריות להשתתף בדיאלוג הזה, שכן העתיד שייווצר ישפיע על כל אחד מאיתנו.
העולם של האימון המנטלי שאני חי אותו, יצטרך לתת על כך את הדעת. איך נלמד את בני האדם לקבל את החידושים ולא להילחם בהם. מלחמה מול הבינה המלאכותית לאחר יום הסינגולריות, היא התאבדות של המין האנושי. אפשר כבר היום להתחיל לחנך את האנשים על דרכי ההתנהלות בעולם שבו הבינה המלאכותית תשתלט. ואנא, אל תגידו לי שתמיד נוכל להוציא את השטקר מהקיר. זה לא יקרה.
האתר נבנה ועוצב ע"י חברת קודנט בניית אתרים לעסקים | קידום אורגני